MSN on February 26, 2014, 02:12:56 PM
“โออิชิ กรุ๊ป” เปิดแผนธุรกิจปี 2557 วางเป้าขยายทั้งในและต่างประเทศ


 
          “โออิชิ กรุ๊ป” ชูแผนธุรกิจปี 2557 หวังครองความเป็นผู้นำด้านอาหารและเครื่องดื่มสไตล์ญี่ปุ่น งัดกลยุทธ์ผนึกพันธมิตรยักษ์ใหญ่ ผลักดันธุรกิจทั้งในและต่างประเทศ คาดปีนี้เติบโตไม่น้อยกว่า 23%

          มารุต บูรณะเศรษฐกุล - กรรมการผู้จัดการ บริษัท โออิชิ กรุ๊ป จำกัด (มหาชน) เปิดเผยว่า “แผนการดำเนินงานธุรกิจของบริษัทในปี 2557 นี้ ยังคงมุ่งเน้น ผลักดันให้ผลการดำเนินงานธุรกิจเครื่องดื่มและธุรกิจอาหารเติบโตอย่างต่อเนื่องจากปีที่ผ่านมา ไม่ว่าจะเป็นในส่วนของอัตรากำไรสุทธิ หรือรายได้รวม โดยตั้งเป้ารายได้รวมปีนี้จะเติบโตไม่น้อยว่า 23% จากปีก่อนที่ปิดที่ 12,208 ล้านบาท พร้อมตั้งเป้าครองความเป็นผู้นำและสร้างสรรค์ธุรกิจอาหารและเครื่องดื่มสไตล์ญี่ปุ่น โดยเน้น 3 กลยุทธ์หลัก คือ 1) การผนึกกำลัง หรือ “ซินเนอร์ยี” (Synergy) ธุรกิจเครื่องดื่มกลุ่มนอนแอลกอฮอล์ของบริษัทในเครือไทยเบฟฯ “โออิชิ - เสริมสุข - F&N” เพื่อดึงศักยภาพของ
แต่ละเครือข่ายให้เอื้อประโยชน์ต่อกัน ทั้งเรื่องการขยายตลาดในประเทศและต่างประเทศ รวมไปถึงการแลกเปลี่ยนความรู้ ข้อมูลวิจัย และกระบวนการผลิตร่วมกันอย่างเต็มประสิทธิภาพ 2) การเสริมความแข็งแกร่งให้กับธุรกิจ โดยเน้นพัฒนาคุณภาพและนวัตกรรมใหม่ๆ ทั้งด้านผลิตภัณฑ์ กระบวนการผลิต การตลาด การส่งเสริมการขาย และการจัดจำหน่าย โดยเฉพาะการกระจายสินค้าไปสู่ผู้บริโภคผ่านเครือข่ายพันธมิตร นอกจากนี้ ยังเน้นการขยายไลน์ธุรกิจทั้งเครื่องดื่มและอาหาร รวมไปถึงการขยายธุรกิจไปต่างประเทศ เพื่อผลักดันธุรกิจของบริษัทให้เติบโตอย่างแข็งแกร่ง 3) การเสริมสร้างและพัฒนาทีมงานให้มีประสิทธิภาพ โดยให้ความสำคัญกับทุกหน่วยงาน ซึ่งบริษัทถือว่าพนักงานทุกคนเป็นกำลังสำคัญในการขับเคลื่อนธุรกิจให้เดินหน้าไปได้อย่างมั่นคงยั่งยืน”

          สำหรับผลประกอบการปี 2556 จิตเกษม หมู่มิ่ง - ผู้ช่วยกรรมการผู้จัดการ สายงานการเงินและการบัญชี บริษัท โออิชิ กรุ๊ป จำกัด (มหาชน) เปิดเผยว่า “ผลประกอบการของโออิชิ กรุ๊ป ประจำปี 2556 มีรายได้จากการขายรวมทั้งสิ้น 12,208 ล้านบาท เพิ่มขึ้น 5% จากปีที่แล้ว โดยมีรายได้จากการขายอาหาร จำนวน 5,976 ล้านบาท หรือคิดเป็น 49% จากรายได้จากการขายรวม และรายได้จากธุรกิจเครื่องดื่มจำนวน 6,232 ล้านบาท หรือคิดเป็น 51% จากรายได้จากการขายรวม ซึ่งการเติบโตของรายได้ส่วนใหญ่มาจากการขยายสาขา รวมทั้งสิ้น 43 สาขา บริษัทฯ มีกำไรสุทธิ 456 ล้านบาท แต่เนื่องจากบริษัทได้รับรู้ผลขาดทุนจากการปรับประมาณการเงินชดเชยจากเหตุการณ์มหาอุทกภัย ซึ่งเป็นรายการนอกเหนือจากการดำเนินงานตามปกติเป็นจำนวน 100 ล้านบาท หากไม่รวมรายการดังกล่าว บริษัทฯ มีกำไรสุทธิ 556 ล้านบาท หรือคิดเป็น 5% ของรายได้จากการขาย ส่วนเป้าหมายของปี 2557 นั้น โดยภาพรวมแล้วบริษัทฯ ตั้งเป้าการเติบโตของยอดขายอยู่ที่ 23% หรือ 15,000 ล้านบาท โดยตั้งงบประมาณการลงทุนทั้งสิ้นประมาณ 2,000 ล้านบาท เพื่อขยายกำลังการผลิต และขยายสาขา”

          ในส่วนธุรกิจอาหาร แซม-ไพศาล อ่าวสถาพร - รองกรรมการผู้จัดการ สายงานธุรกิจอาหาร บริษัท โออิชิ กรุ๊ป จำกัด (มหาชน) เปิดเผยว่า “ช่วงปลายปีที่ผ่านมา บริษัทฯ ได้อัดงบการขยายสาขากว่า 50 ล้านบาท เพื่อขยายพื้นที่ให้บริการไปยังหัวเมืองรองอย่างจังหวัดบุรีรัมย์และสุรินทร์ ด้วยการเปิดสาขาของร้านอาหารญี่ปุ่นยอดนิยม ทั้ง “ชาบูชิ (Shabushi by OISHI)” และ “โออิชิ ราเมน (OISHI Ramen)” รวมจำนวน 4 สาขา ส่งผลให้ภาพรวมธุรกิจอาหาร โออิชิ กรุ๊ป มีส่วนแบ่งการตลาดประมาณ 27-30% (จากมูลค่าตลาดร้านอาหารญี่ปุ่นในประเทศไทย 22,000 ล้านบาท) โดยในปีนี้บริษัทฯ ตั้งเป้ารายได้ประมาณ 7,700 ล้านบาท เนื่องมาจากแผนการขยายสาขาอย่างต่อเนื่อง โดยตั้งเป้าขยายสาขาเพิ่ม 50 สาขา ภายใต้งบลงทุนประมาณ 600 ล้านบาท ทั้งนี้จะมีการขยายสาขาไปต่างประเทศ โดยจะไปที่ประเทศพม่าก่อน ประมาณช่วงไตรมาส 2/2557 จำนวน 2 สาขา ที่ย่างกุ้งและมัณฑะเลย์ และในส่วนกิจกรรมทางการตลาดปีนี้ ประเดิมด้วยการสานต่อแคมเปญ OISHI “FLY ME TO JAPAN” โชค 2 ชั้น...มันส์ถึงญี่ปุ่น! ปี 2 โดยการร่วมมือกับพันธมิตร ครอบคลุมทั้งกรุงศรี คอนซูมเมอร์ (Krungsri Consumer) เอไอเอส (AIS) บัตรเครดิตกสิกรไทย (KBank) ทรูยู (True YOU) และ บัตรเครดิตและเดบิต บีเฟิสต์ ธนาคารกรุงเทพ (BBL) ภายใต้แนวคิดที่ว่า ‘กินได้ลด...โซ้ยได้ลุ้น!’ มอบส่วนลดพิเศษสูงถึง 15% เมื่อใช้บริการผ่านทางร้านอาหารญี่ปุ่นชั้นนำในเครือโออิชิ พ่วงรางวัลพิเศษ! ลุ้นแพ็คเกจท่องเที่ยวประเทศญี่ปุ่นแบบอันซีนฟรี 5 เที่ยวบิน จำนวน 50 รางวัล 100 ที่นั่ง เริ่ม 1 ก.พ. – 30 พ.ย. ศกนี้”

          ขณะที่ธุรกิจเครื่องดื่ม เจษฎากร ธราธิป ผู้ช่วยกรรมการผู้จัดการ สายงานธุรกิจเครื่องดื่ม บริษัท โออิชิ จำกัด (มหาชน) เปิดเผยว่า “สำหรับสายงานธุรกิจเครื่องดื่มในปีที่ผ่านมายังคงครองความเป็นผู้นำอันดับหนึ่งของตลาดชาเขียวพร้อมดื่มในทุกช่องทางการจัดจำหน่าย ด้วยรายได้ 6,232 ล้านบาท โดยมีส่วนแบ่งการตลาดณ เดือนธันวาคม 2556 ที่ 43.5% ทิ้งห่างคู่แข่งที่ได้ส่วนแบ่ง 23.4%”

          “สำหรับในปี 2557 สายงานธุรกิจเครื่องดื่มตั้งเป้าการเติบโตไว้ที่ 18 % ภายใต้วิสัยทัศน์ “ผู้นำที่สร้างสรรค์ธุรกิจเครื่องดื่มสไตล์ญี่ปุ่นที่ไม่เคยหยุดนิ่งเพื่อสุขภาพที่ดีของคนรุ่นใหม่” โดยขับเคลื่อนผ่าน 3 ภารกิจหลัก ได้แก่
          1) สร้างความแตกต่างและเสริมแกร่งแบรนด์โออิชิ ด้วยการเสริมแกร่งแบรนด์คาแรคเตอร์ให้ชัดเจนยิ่งขึ้น ผ่านรูปแบบการสื่อสารการตลาดใหม่ นวัตกรรมผลิตภัณฑ์ และโปรโมชั่นสุดโดน จัดหนักกิจกรรมสร้างสีสันและความตื่นเต้นใหม่ๆ ให้กับผู้บริโภค เริ่มตั้งแต่ในช่วงซัมเมอร์ ซึ่งเป็นช่วงฤดูขายที่สำคัญของตลาดเครื่องดื่มด้วยงบลงทุนกว่า 500 ล้านบาท 2) ผลักดันยอดขายในประเทศให้เติบโตอย่างต่อเนื่องและยั่งยืน เพื่อตอกย้ำความเป็นผู้นำตลาดชาเขียวพร้อมดื่มอันดับ 1 เบ็ดเสร็จทุกช่องทาง ผ่านความเชี่ยวชาญในการจัดจำหน่ายของบริษัทในเครือไทยเบฟและเสริมสุขในช่องทางโมเดิร์นเทรดและร้านค้าทั่วไป และ 3) เดินหน้าขยายตลาดต่างประเทศ โออิชิพร้อมมอบความสดชื่นของชาเขียวยอดนิยมอันดับหนึ่งของไทยให้กับตลาดต่างประเทศที่เตรียมไปเปิดตลาดใหม่ ได้แก่ ภูมิภาคตะวันออกกลาง และยุโรป รวมทั้งสร้างการรับรู้แบรนด์โออิชิในประเทศที่เข้าไปทำตลาดแล้ว เช่น ประเทศในกลุ่ม AEC โดยเฉพาะประเทศมาเลเซีย และประเทศที่มีเครือข่ายการจัดจำหน่ายที่แข็งแกร่งของทั้งเอฟแอนด์เอ็น อินเตอร์เบฟ และพันธมิตรจัดจำหน่ายอื่นๆ ของโออิชิ” เจษฎากรกล่าว

          จนวันนี้ “โออิชิ” ยังครองใจผู้บริโภคชาวไทยอย่างต่อเนื่องและยาวนาน เพราะยึดมั่นในวิสัยทัศน์ “เป็นผู้นำและสร้างสรรค์ธุรกิจอาหารและเครื่องดื่มสไตล์ญี่ปุ่นเพื่อคุณภาพชีวิตที่ดีของคนรุ่นใหม่”
« Last Edit: February 26, 2014, 03:27:20 PM by MSN »

MSN on February 26, 2014, 03:27:46 PM
Oishi Group Announce Business Plans for 2014 Targeting Domestic and International Expansion
 
          Oishi Group revealed its business plans for the year 2014 of striving to be the leader in the Japanese style food and beverage market by leveraging major strategic partnerships encompassing both domestic and international business. Expected growth for this year is no less than 23%.

          Mr. Marut Buranasetkul, President of Oishi Group Public Company Ltd, stated that the company’s business plan for 2014 is to continue to grow the beverage and food business, maintaining the growth of the past several years both in net profits and total revenue. The target revenue growth this year is not less than 23% from the previous year’s earnings, which were 12,208 million baht. Oishi Group is aiming to be the leader and innovator of Japanese style food and beverages by concentrating on three main strategies:
          1) Focus on the synergies of the nonalcoholic beverage business of the Thai beverage group, “Oishi–Serm Suk–F&N”, in order to maximize the potential of both the expanding domestic and international markets to benefit each other, including efficiently exchanging knowledge, research information and co-production processes.
          2) Strengthen the business by focusing on quality and innovation in products, manufacturing, marketing, promotion, and distribution; In particular, the distribution of products to consumers through a network of partners. In addition, the company will focus on expanding both the beverage and food business lines including expansion into foreign markets in order to drive the company’s business growth.
          3) Strengthen and develop the efficiency of teamwork within the company by recognizing the importance of every department. The company believes every employee is an important force in driving the business forward with sustainable stability.

          With regard to the annual operations for 2013, Mrs. Chitkasem Moo-Ming, Vice President Finance and Accounting, Oishi Group Public Company Ltd, reported total sales of 12,208 million baht, a 5% increase from the year before. Revenue from food sales was 5,976 million baht, or 49% of gross sales;and income from beverage sales was 6,232 million baht, accounting for 51% of gross sales. The revenue growth was primarily from the expansion of restaurants to a total of 43 branches. The company reported annual net profit of 456 million baht. However, because the company realized a loss from the revised flood compensation of 100 million baht, which is above and beyond the normal operation, if this loss is not included, the company’s reported net profit would have risen to 556 million baht, or 5% of revenue from sales. For 2014, the company has targeted an overall sales growth of 23% or 15,000 million baht, and will budget a total investment of 2,000 million baht for production capacity and branch network expansion.

          For the food business side of the company, Mr. Sam–Paisarn Aowsathaporn, Executive Vice President, Food Division, Oishi Group Public Company Ltd, disclosed that late last year the company pumped over 50 million baht into expanding its services to secondary markets such as Buriram and Surin by opening a total of four branches of its popular Japanese restaurants, both “Shabushi by OISHI” and “OISHI Ramen”. This has resulted in a market share of 27-30% for Oishi Group’s food business (out of a total of 22,000 million baht for the Japanese restaurant market in Thailand). This year the company has the target revenue of about 7,700 million baht due to the continued expansion plans. The expansion is expected to add 50 branches with an investment of about 600 million baht. There will be branch expansions in other countries too, starting with two branches in Rangoon and Mandalay, Myanmar in the second quarter of 2014. As for this year’s marketing activities, the company will continue the existing campaign OISHI “FLY ME TO JAPAN 2” Double Luck….. Super Fun to Japan! This campaign is a joint effort with business partners Krungsri Consumer, AIS, K-Credit Cards, True You, and Bangkok Bank Credit and Be1st Debit Cards under the slogan “Kin dailod….. Soidailun!” (Eat and get a discount…… Eat and win a prize!). Customers will be given a special discount up to 15% when using services of these partners at OISHI Group’s leading Japanese restaurants along with a chance to win free packages of “Touring Unseen Japan”, available in five flights, with 50 prizes and 100 seats – from February 1st through May 30th, 2014.

          As for the beverage division, Mrs. Jesdakorn Taratip, Vice President, Beverage Division, Oishi Group Public Company Ltd., announced that “last year the company maintained the leadership position in the ready-to-drink green tea market, covering all distribution channels, with revenues of 6,232 million baht and a market share of 43.5% as of December 2013, surging past the second -place player which achieved a 23.4% share.”

          “For the year 2014, the Beverage Business has targeted growth of 18% under the vision

          “The leading innovator of Japanese-style beverages that offers the healthy lifestyle products to today’s generation”, driven by three major missions: 1) Strengthen green tea core equity under new brand proposition: Innovative marketing communications activations, innovative products and exciting promotions will be used to strengthen and sharpen the Oishi brand personality. With an investment of more than 500 million baht, a wide range of new, exciting and colorful activities will be carried out to attract consumers starting this summer, which is the major selling season for the beverage market; 2) Driving sales across channels: Oishi has seamlessly teamed up with ThaiBev and Sermsuk, an integral part of its distribution network, with a focus on growing modern trade and traditional trade channels to reinforce its leadership in RTD green tea; 3) Growing export markets: Oishi aims to deliver the refreshment of Thailand's No.1 green tea beverage to new markets, particularly in the Middle East and Europe, as well as enhance brand awareness in the AEC nations including Malaysia, where Oishi is available through a solid network of distribution channels operated by F&N, InterBev and other distribution partners.” Mrs. Jesdakorn said.

          Today, OISHI continues to remain popular among Thai consumers because the company adheres to the vision of being the leader and innovator of Japanese style food and beverages for the new generation’s quality of life.